Itt lakóknak – a belterületbe vonásról

A Hrsz 4158 telektől – ami nagyjából a Gát utcai Lovarda mögött kezdődő telek – a Kedves utcáig, illetve kétoldalról a Gátőr és Gát utca közötti területet érinti, ezek kerültek belterületbe vonásra kijelölt terület hatálya alá.

Ahhoz, hogy megtörténhessen a belterületbe vonás, szükséges egy változtatási vázrajz, amit földmérőnek kell elvégeznie, majd ezzel a képviselő testület elé kell terjeszteni a belterületbe vonási igényt. A Főépítész elmondása szerint egyetlen feltétele van, hogy engedélyezzék és ez az, hogy ki legyen jelölve. Így elméletileg nincs akadálya. Amikor megtörténik a jóváhagyás, az önkormányzat a Földhivatallal felveszi a kapcsolatot és intézi a telkek belterületbe vonását, beleértve az önkormányzati tulajdonú telkeket és az utcákat.

Az ingatlanok belterületbe vonásának költségeit a tulajdonosoknak kell megfizetni. A jelenleg ismert költségek a következőképpen alakulnak:

1. A változtatási vázrajz megközelítőleg 35 000,-Ft/telek. Ezt mindenkinek magának kell kifizetnie. Ezt az összeget összegyűjtenénk és az Egyesület megbízna egy földmérőt a munka elvégzésére.

2. Aki nem járul hozzá ehhez a költséghez, annak az ügyintézést és a költségeket is önállóan kell vállalnia.

3. Ha valakinek még nincs kivonva az ingatlanja a mezőgazdasági művelés alól, annak a kivonást is meg kell fizetnie. Az aranykorona díj egy átlagos (kb. 450m2) telek esetén 120 000,-Ft (szintén csak megközelítőleg)

4. Ehhez még társul a talajvédelmi terv is, ami telkenként 60 000,-Ft körül várható.

(A belterületbe vont ingatlanok ára a fenti összegek többszörösével megnő, illetve belterületként további fejlesztési támogatásokra is pályázhatunk, így a költségek összege többszörösen megtérül.)

A fentiekről minden érintettet levélben is értesítünk.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük