Mit találsz nálunk?

Amolyan hamisítatlan szocreál hangulatot, elhanyagolt szűk utcákat, összeszakadófélben lévő ártéri fákat modern dolgokkal, szép házakkal, hajókkal keveredve. Különleges hangulatú helyet, annyi biztos. Egyszerre van jelen egy itt élő közösség, aminek a tagjai a „csak” üdülővel rendelkezők is. Jelen van egy folyton áramló kiránduló, szabadidős sportoló tömeg. Együtt élünk a Luppa-szigetiekkel, ők is tőlünk kelnek át a szigetre. A budakalásziak, békásiak is le-lejárogatnak hozzánk sétálni, büfézni, futni, kutyát sétáltatni. Átmenőben megállnak itt a vízi turisták is, zömmel evezősök, de több mint 200 család tart motoros hajót is a parton. Sokan vagyunk, sokfélék, amolyan igazi toleranciát igénylő szűk szubkultúra ez.

Dunakalászt az M0 autópálya kétfelé vágja.

Dunakalász-Dél

A déli területen nyilvános, mások által is igénybe vehető turisztikai attrakció jellegű szolgáltatás egy van, egy lovarda. A terület délnyugati sarkán, a Pünkösdfürdő felől átvezető híd közvetlenül ide hoz.

Dolgozik egy kitűnő sporthajó építő a területen lévő kis műhelyében, ő elsősorban muzeális értékű fa hajókat restaurál. Őt ne zavard a munkában, de ha meg akarsz vele ismerkedni, írj nekünk!

A déli területen gyalogosan a Duna mentén lévő Dunasétányon érdemes végigsétálnod. A parti házak a parti erdősávval együtt hangulatosak. Épített pihenőhelyet egyedül a Dunasétányon, a Kedves utca sarkánál találsz.

Arra figyelemmel kell lenned, hogy ez az Eurovelo 6 nemzetközi kerékpáros útvonal is egyben, emiatt nagyobb a kerékpáros forgalom annál, ami szerencsés lenne, ráadásul gépjárműforgalom is van, ami elkerülhetetlen a sétányra nyíló telkek miatt. Közlekedj itt óvatosan!

A mellékutcákban nincsenek különös látnivalók, ne zavard az ott lakók nyugalmát.

Az árvízvédelmi töltés tetején fut a Gát utca, de annak a vége sorompóval el van zárva és csak az ott lakók tudják azt nyitni. Semmilyen más út nem vezet északra. Ha arrafelé van dolgod, ne ezen a területen gyere keresztül, hanem menj ki a Szentendrei útra és onnan közelítsd meg az északabbra lévő úticélod. Gépjárművel ne gyere erre, az út és a keresztutcák is kétirányú közlekedésre alkalmatlanok, „menekülőút” nincs rajtunk keresztül.

Dunakalász-Észak

A terület északi része elsősorban a 11. számú főútvonalvól a budakalászi József Attila út folytatásaként kiépített Lupaszigeti úton keresztül közelíthető meg. Az út mentén több vállalkozás található. Jobb kéz felől a METRO Áruházat hagyjuk el, majd a körforgalom után a Gyógynövénykutató telephelye mellett visz el az út. A gyógynövénykutató után a gátig terül el a sokak által kedvelt „szedd magad” eperföld.

A Metró Áruházzal szemben balra a Hermész Kisáruház, mögötte a New Garden Kertészet található.

A Hermész mellett balra nyíló Tó utca a Lupa Beach VIP bejáratához, azon túl a vízisípályákhoz, még tovább északra a tó sarkában lévő Lupa Fishing horgász telephelyhez vezet.

A Lupaszigeti úton továbbhaladva kb. 400 métert, a Lupa Strand parkolóit, mögöttük a főbejáratot találod.  A strand szolgáltatásai között kemping is található.

Tovább haladva a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság telephelye után egy kutyaiskola, a gát tövében futó Kórház utcában balra még egy kutyaiskola üzemel. A gáton csak engedéllyel szabad közlekedni, más útvonalon csak kerékpárral vagy gyalog érkezhetsz hozzánk.

A terület többi szolgáltatója mind a Dunaparthoz kötődik. A Lupaszigeti út végén lévő háromszögletű térnél éred el a Dunasétányon futó Eurovelo 6-osóútvonalat. A Lupaszigeti útról a Dunasétányon jobbra fordulva a Vidra Csónakház, azon túl, a híd felé kb. 200 méterre a Silver Dock és a Port 313 kishajó kikötők várják a vizek szerelmeseit. Mellettük két vállalati üdülő szolgálja az ott dolgozókat.

Balra, vagyis észak felé a vízen lebeg az Ebihal Büfé, sokak vízi Üvegtigrise. Ide köt ki a Luppa-sziget révhajója is. Itt van egy kerékpáros pihenő, azon túl pedig az erdő szélén a Lupa Küllő Úszóház kínál streetfood választékot. A kettő között, a Ponty utcával szemben a Vízenjárók Egyesület úszóműve biztosít vízreszállási lehetőséget az egyesületi tagoknak. Ez a szakasz kifejezetten forgalmas, itt sem az autóknak, sem a száguldásnak nincs jó helye.

A terület legvégén, a Márna utca vezet a Lupa Rendezvényparkhoz, mellette lovarda is található.

Az itt meg nem említett vízen úszó létesítmények magántulajdonban vannak, azokat a széles közönség nem használhatja. A mellékutcákban itt sincsenek különös látnivalók, ne zavard az ott lakók nyugalmát.