Házirend

Dunakalász adottságai sok szempontból különlegesek.

Az utcák szűkek, járdák egy utca kivételével nincsenek. A terület 22 utcájából kettőnek van szilárd burkolata, egy út, a Lupaszigeti út alkalmas kétirányú közlekedésre és itt van egyedül járda, igaz, a Budakalász városközpontból ide vezető kerékpárúttal egy felületen.

A területen vegyesen vannak nyaralók és lakás céljára használt ingatlanok.

Dunakalászt sokan látogatják rekreációs céllal. Sokan sétálnak ki ide a fővárosból, a közeli városokból, futnak, kutyát sétáltatnak, kerékpároznak errefelé.

Kérjük ezért, hogy ide látogatóként légy tekintettel a következőkre:

 • Tedd meg, hogy az autóddal nem jössz le a Dunapartig, mert itt nincs kiépített parkolóhely. Illetlenség és környezetkárosítás, ha emiatt a fűre parkolsz. Kérjük, ne tedd! Parkolóhelyet a Lupa Beach parkolójában szinte mindig találsz. Ingyenes parkolási lehetőség a Hermes Kisáruház mellett és a Metro áruház parkolójában, vagy ha déli irányból jössz, Pünkösdfürdőn van legközelebb. Az itt parkoló autód a kerékpáros és gyalogosforgalmat zavarja, a közlekedés biztonságát a szűk utcákon veszélyezteti.
 • Ha mégis muszáj autóval jönnöd (mozgáskorlátozott vagy, sporteszközt szállítasz, ismerősödhöz jössz vendégségbe, stb.), a mellékutcákba soha ne parkolj! Az ott lakók közlekedését ne lehetetlenítsd el!
 • Ha a kajakod, kenud, kerékpárod kipakoltad, kérjük, ne hagyd itt az autód, hanem gurulj el vele a területen kívül eső parkolóig.
 • Ha kerékpározol a területen, kérjük lassan közlekedj! Hiába vezet erre az EUROVELO 6-os kerékpáros útvonal, ez lakott terület, osztatlan útfelülettel, amit a gyalogosok és az autók is használnak. Ne gondolj erre a szakaszra kerékpáros versenypályaként! Vigyázz a többi közlekedőre, ne veszélyeztesd őket! Az ártéri erdei szakaszon is sokan járnak gyalog. Ott is legyél türelmes, előzékeny!
 • Kérjük, ne szemetelj! A területen a két kerékpáros pihenőnél és a Dunasétány mentén több helyen is vannak szemetesek. Vidd el odáig a hulladékot!
 • Ha leülsz a Dunapartra, ne rendezd azt át! Ne hagyj ülésnek odacipelt köveket a kavicsos mederben, az magasabb vízállásnál az ott közlekedő evezős hajókban, lapátokban sérülést okozhat. Ha elmész a partról, nézz körbe magad után, ne hagyj itt semmit!
 • Ha horgászni jössz hozzánk, különösen kérünk, hogy ne hagyj a horgászhelyen szemetet, és ne rendezd át a partot a te ízlésed szerint. Mi azt úgy szeretjük, ahogy van, lehetőleg természetes állapotában.
 • Ne használd a parti erdősávot nyilvános WC-nek! Illemhelyet a büféknél találsz, és még ihatsz is ott valamit. Hidd el, így mindenki jobban jár!
 • Ha a vízen evezve érkezel, több kiszállásra alkalmas partszakaszt találsz. Kavicsos a part a kishajó kikötők között, a Lupaszigeti út végén a háromszögletű térnél, vagy megállhatsz az Ebihal Büfénél. Soha ne használd mások stégjeit a tulajdonos engedélye nélkül! Tartsd tiszteletben a magántulajdont!
 • Ha motoros hajóval érkezel, válassz olyan sebességet, hogy ne kelts hullámot. A parton is és a Luppa-szigeten is sok úszómű és hajó van kikötve. A hullámzás zavaró és kárt okozhat.
 • A sokféle tevékenységet úgy lehet egymás mellett végezni, ha mindenki tekintettel van a másikra. Az nem idegen viselkedés, ha segíted is a másik embert.
 • Elvárjuk, hogy különös figyelemmel legyél az itt lakókra. Ha ezt megteszed, szeretettel látott vendég vagy itt!

Ha a fentieket betartod, köszönjük!

Érezd jól magad!