Célunk

Dunakalászon évről-évre többen lakunk.

A helyzetünk nagyon sajátos. A terület jelentős része árvízjárta, egy kisebb része az árvízvédelmi töltés víztől védett oldalára esik. Az infrastruktúra jelentősen elmarad a környék bármely, emberek lakta részétől. A területen nincs csatorna, használható internet-hálózat, részben van csak vezetékes víz, az utak burkolatlanok, elhanyagoltak, semmilyen korszerű előírásnak nem felel meg a szélességük.

Mi, a közel 300 ingatlan tulajdonosai nagyon különbözőek vagyunk. Van közöttünk, aki semmit nem csinál az üres telkével, van olyan, aki ragaszkodik hozzá nyaralóként, van, aki itt lakik és hosszú távon tervez és van, egy részüknek ez már állandó lakcíme is. Van, akinek a megélhetését is a part közelsége, a nyugodt környezet biztosítja. Van két lovardánk, két kutyaiskolánk, két úszó büfénk, két kishajó kikötőnk, két vállalati üdülőnk, de itt működik a közvetlen közelünkben Budapest tengerpartja, a Lupa Strand is.

Ennek ellenére nincs semmilyen közösségi tér, az itt lakók ellátása helyben nem megoldott. Özönlik a Dunasétányon az EuroVelo 6-os nemzetközi kerékpáros túraútvonal forgalma, más fejlesztések rendre „elkerülik” a parti területet. Budapest közelsége és a még mindig be nem épített jelentős méretű területek együttes jelenléte állandó nyomást eredményez. Időről-időre „befektetési” ötletekkel lepik meg az itt lakókat, előre vetítve, hogy a terület szerves fejlődése helyett gyökeres, hirtelen és visszafordíthatatlan változások következnek nemcsak közvetlenül a parton, hanem a jó kilométerre elnyúló, a budakalászi Ófalut a Dunapartól elválasztó 11 számú főútig tartó teljes területen is.

Mégis: az itt lakók egészséges lokálpatriotizmusa, a Dunapart szeretete, a víz közelségéhez való ragaszkodás, a veszélyeinek az elfogadása, az egymásra utaltság és az egyre több itt lakó a különbözőségei mellett sok közös célt lehet kitűzni. Az a célunk, hogy ezeket a célokat lépésről-lépésre a dunakalászi közösség egészének a javára valósítsuk meg.

Alapszabályunkban sokféle célt határoztunk meg. Sok a tennivalónk, de a legfontosabb az, ami az embert Emberré teszi. Egymással szolidáris, egymást segítő, egymásért tenni akaró és tudó közösségben szeretnénk élni. Örömmel, békességben.